Skip to content

Wchłanianie kwasów tłuszczowych przez komórki błony śluzowej jelita czczego odbywa się za pośrednictwem białka błonowego wiążącego kwasy tłuszczowe.

1 miesiąc ago

230 words

Poprzednia identyfikacja błonowego białka wiążącego kwasy tłuszczowe (MFABP) w błonowych plazmach błony jelita czczego sugerowała, że pobieranie kwasów tłuszczowych przez komórki śluzówki może reprezentować transportowy system za pośrednictwem nośnika. W celu oceny tej hipotezy kinetykę napływu komórek (V0) [3H] -oleinianu zbadano w izolowanych szczurzych komórkach błony śluzowej jelita czczego. Przy wzrastającym niezwiązanym stężeniu oleinianu w środowisku V0 był nasycalny (Km = 93 nM, Vmax = 2.1 nmol X min-1 na 10 (6) komórek) i zależny od temperatury przy optimum w temperaturze 37 stopni C. Wstępne traktowanie komórek monospecyficznym przeciwciało przeciwko MFABP znacząco hamowało V0 oleinianu, innych długołańcuchowych kwasów tłuszczowych i D-monopalmityn, ale nie L-alaniny. Ponadto, w systemie in vivo izolowanych perfundowanych odcinków jelita czczego udokumentowano fizjologiczne znaczenie MFABP w ukierunkowanym ogólnym procesie wchłaniania jelitowego kwasów tłuszczowych. W obecności absorpcji oleinianu przeciw MFABP znacznie zmniejszono, podczas gdy wychwyt L-alaniny pozostawał niezmieniony. W badaniach hamowania przeciwciał zasugerowano, że ten nośnik błony ujawnia także kompetencje w zakresie transportu dla różnych innych długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, D-monopalmitynę, L-lizofosfatydylocholiny i cholesterolu. Dane te potwierdzają hipotezę, że w absorpcji kwasów tłuszczowych pośredniczy białko błonowe wiążące kwasy tłuszczowe.
[hasła pokrewne: lordoza lędźwiowa zniesiona, kuzynka brzozy, kłykciny kończyste sromu ]

0 thoughts on “Wchłanianie kwasów tłuszczowych przez komórki błony śluzowej jelita czczego odbywa się za pośrednictwem białka błonowego wiążącego kwasy tłuszczowe.”