Skip to content

Wchłanianie kwasów tłuszczowych przez komórki błony śluzowej jelita czczego odbywa się za pośrednictwem białka błonowego wiążącego kwasy tłuszczowe.

10 miesięcy ago

227 words

Poprzednia identyfikacja błonowego białka wiążącego kwasy tłuszczowe (MFABP) w błonowych plazmach błony jelita czczego sugerowała, że pobieranie kwasów tłuszczowych przez komórki śluzówki może reprezentować transportowy system za pośrednictwem nośnika. W celu oceny tej hipotezy kinetykę napływu komórek (V0) [3H] -oleinianu zbadano w izolowanych szczurzych komórkach błony śluzowej jelita czczego. Przy wzrastającym niezwiązanym stężeniu oleinianu w środowisku V0 był nasycalny (Km = 93 nM, Vmax = 2.1 nmol X min-1 na 10 (6) komórek) i zależny od temperatury przy optimum w temperaturze 37 stopni C. Wstępne traktowanie komórek monospecyficznym przeciwciało przeciwko MFABP znacząco hamowało V0 oleinianu, innych długołańcuchowych kwasów tłuszczowych i D-monopalmityn, ale nie L-alaniny. Ponadto, w systemie in vivo izolowanych perfundowanych odcinków jelita czczego udokumentowano fizjologiczne znaczenie MFABP w ukierunkowanym ogólnym procesie wchłaniania jelitowego kwasów tłuszczowych. W obecności absorpcji oleinianu przeciw MFABP znacznie zmniejszono, podczas gdy wychwyt L-alaniny pozostawał niezmieniony. W badaniach hamowania przeciwciał zasugerowano, że ten nośnik błony ujawnia także kompetencje w zakresie transportu dla różnych innych długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, D-monopalmitynę, L-lizofosfatydylocholiny i cholesterolu. Dane te potwierdzają hipotezę, że w absorpcji kwasów tłuszczowych pośredniczy białko błonowe wiążące kwasy tłuszczowe.
[hasła pokrewne: luxkon konin, kuzynka brzozy, zniesiona lordoza lędźwiowa ]

0 thoughts on “Wchłanianie kwasów tłuszczowych przez komórki błony śluzowej jelita czczego odbywa się za pośrednictwem białka błonowego wiążącego kwasy tłuszczowe.”